Brexit: wat kan ik nu al doen?

Ter voorbereiding op de Brexit zijn er een aantal zaken die je nu al kunt doen:

  • Bekijk de bedrijfsprocessen en ga na of er voor jouw organisatie digitale gegevens verwerkt worden in het Verenigd Koninkrijk.
  • Ga op tijd in gesprek met de leverancier van je software, salarisadministratie en alle andere programma’s en ICT-oplossingen. Zijn jouw leveranciers voldoende voorbereid op de Brexit? Zo nee, dan heeft dat ook gevolgen voor jou als gebruiker van de dienst.
  • Bezoek het Brexitloket van het Rijk voor tips en informatie.
  • Doe de “Brexit Impact Scan”. Deze is te vinden via het Brexitloket en op rvo.regelhulpenvoorbedrijven.nl. Hier vind je nog meer informatie en tips, op basis van de voor jouw organisatie geldende uitgangspunten. De Rijksoverheid past de adviezen in de Brexit Impact Scan continu aan, aan de laatste ontwikkelingen.

                                                                                          

Zie hier voor de informatie die de Autoriteit Persoonsgegevens over dit onderwerp verstrekt.

                                                                                        

Disclaimer:

Op dit moment is het nog niet zeker of het voorlopige akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, door het Europees Parlement en het Britse Parlement zal worden bekrachtigd. Daarom is het nog niet mogelijk vragen over dit onderwerp met zekerheid te beantwoorden.

De Europese privacytoezichthouders, verzameld in de European Data Protection Board (EDPB), hebben meer duidelijkheid gegeven over de juiste naleving van de privacyregels bij een vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie. Klik hier voor meer informatie.

Daarnaast biedt de ICO - Information Commisioner's Office (de Engelse DPA) richtlijnen en hulpmiddelen voor organisaties voor na de Brexit. Deze vind je hier.