Toezichthouder AVG

Er is in Nederland maar één toezichthouder op de AVG, en dat is de Autoriteit Persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt voor een organisatie met de naam ‘Persoonsgegevens Nederland’. Zie hier voor de waarschuwing van de AP.

Persoonsgegevens Nederland

Deze organisatie doet zich via de website persoonsgegevensnederland.nl onterecht voor als de Nederlandse toezichthouder op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Persoonsgegevens Nederland meldt op de eigen website dat het is opgericht als toezichthouder op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de uitvoeringswet AVG (UAVG). Verder staan er verschillende berichten op de site waaronder dat de overheid het gebruik van ssl-certificaten voor alle websites met een formulier verplicht heeft gesteld. "Door een ssl-certificaat laat je aan de gebruikers zien dat jouw website betrouwbaar is", aldus de organisatie.  Deze informatie is dus expliciet onwaar.

Beveiligingscertificaten

Uit meldingen bij de AP blijkt dat de neptoezichthouder website-eigenaren benadert en onder druk zet om bepaalde beveiligingscertificaten aan te schaffen. Onder meer door te dreigen met boetes. De AP waarschuwt om niet in te gaan op e-mails en andere berichten van deze organisatie.

Hoe herkent u echte correspondentie van de AP?

Er is in Nederland maar één toezichthouder op de AVG. Dat is de Autoriteit Persoonsgegevens. De website van de AP is www.autoriteitpersoonsgegevens.nl. Wanneer de AP organisaties of personen benadert, vermeldt de AP altijd haar contactgegevens.