Identificatie voor uitoefenen AVG-rechten

Mag je een betrokkene om een kopie van zijn ID vragen, voor het verifiëren van die betrokkene, als deze zijn/haar AVG-rechten wil uitoefenen (o.a. inzage, correctie, verwijdering)?

Als organisatie ben je wettelijk verplicht om bij een verzoek tot inzage, correctie of verwijdering de identiteit van de betrokkene vast te stellen. Hoe dit moet gebeuren is echter niet vastgelegd.

Identificatie d.m.v. ID bewijs

Een organisatie mag iemand niet zomaar vragen om zijn identiteitsbewijs te laten zien of daarvan een kopie te verstrekken. Bij het vragen van een kopie van iemands ID verwerk je namelijk het BSN van de betrokkene. Voor het verwerken van het BSN voor dit doel bestaat geen grondslag. Wat je in dat geval kunt doen, is een kopie van het ID bewijs vragen waarbij het BSN is doorgehaald. Mogelijk kun je mensen wijzen op de Kopie ID app. Bekijk voor meer informatie over het gebruik van identiteitsbewijzen op de website van de AP.

Let op:

Bedenk je dat je met een kopietje ID alleen, niemand identificeert. Om te verifiëren of iemand inderdaad is wie hij/zij zegt dat hij is, is dus een fysieke check nodig óf is aanvullende informatie vereist die alleen de betrokkenen heeft/kent.