Verwerking BTW-nummer

Mag ik het BTW-nummer van een ZZP’er verwerken terwijl daar een BSN-nummer in staat?

Organisaties mogen geen Burgerservicenummer (BSN) verwerken zonder een geldige wettelijke reden. In het geval van ZZP'ers was het BSN-nummer verwerkt in hun BTW-nummer, wat leidde tot de verwerking van het BSN zonder de juiste wettelijke grondslag. ZZP'ers moesten bijvoorbeeld hun BTW-nummer op hun website vermelden als ze online diensten aanboden, maar dit bood nog steeds geen wettelijke grondslag om het BSN te verwerken.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) was de samenstelling van het BTW-nummer met BSN in strijd met de AVG en de UAVG. In dit rapport van de AP lees je daar meer over. De verantwoordelijkheid voor het BTW-nummer op basis van het BSN lag bij de Minister van Financiën, die verantwoordelijk is voor de Belastingdienst. De Belastingdienst kreeg van de AP een verbod op de verwerking van BSN's vanaf 1 januari 2020.

Om aan dit verbod te voldoen, begon de Belastingdienst op 10 oktober 2019 met de uitgifte van nieuwe BTW-nummers waarin het BSN niet langer verwerkt was. Dit betekende dat organisaties niet langer een BSN hoefden te verwerken zonder een geldige wettelijke basis.