Toestemming intrekken

In bepaalde gevallen heb jij toestemming gegeven voor het delen van je medische gegevens. Maar hoe trek je een gegeven toestemming weer in?

De gegeven toestemming kun je zowel mondeling als schriftelijk weer intrekken. Dit kan rechtstreeks via je zorgaanbieder (bijv. via een patiëntenportaal) of via volgjezorg.nl.

Mondeling

Ga persoonlijk langs bij je huisarts, apotheek of andere zorgaanbieder en geef je keuze mondeling door.

Schriftelijk

Stuur een brief aan de zorgaanbieder waarin je aangeeft de toestemming voor het delen van medische gegevens intrekt. Neem vooraf contact met je zorgaanbieder op om te vragen welke documenten en gegevens je mee moet sturen.  

Patiëntenportaal van zorgaanbieder

Veel ziekenhuizen werken met een patiëntenportaal. Dit is een online omgeving van het ziekenhuis waar je in kunt loggen met je DigiD. Bij het inloggen zie je precies waar je je toestemming voor hebt gegeven. Deze toestemming kan je hier intrekken.

Volgjezorg.nl

Is jouw zorgaanbieder (huisarts of apotheek) aangesloten op Volgjezorg.nl en het Landelijke Schakelpunt (LSP) dan kan je jouw toestemming online bekijken en aanpassen. Hiervoor heb je DigiD nodig. Na het inloggen zie je in het dashboard precies aan wie je toestemming hebt verleend om gegevens te delen, maar ook wie je gegevens hebben bekeken. Hier kan je in één keer jouw toestemming intrekken bij alle, enkele of één zorgaanbieder(s). Wanneer je je toestemming intrekt krijgt jouw zorgaanbieder hiervan een melding. De verwerking kan enkele dagen tot weken duren. Is de ingetrokken toestemming verwerkt dan zie je onder toestemming deze zorgaanbieder niet meer staan.

Op volgjezorg.nl kan je controleren of jouw zorgaanbieder is aangesloten op het LSP. Is jouw zorgaanbieder niet aangesloten op volgjezorg of heb je geen DigiD? Vul dan het (online) formulier in, print deze en geef de brief af bij je zorgaanbieder om je toestemming in te laten trekken.
Overigens staan in het LSP zelf geen medische gegevens. Deze blijven opgeslagen in het systeem van je huisarts en apotheek.

Toestemming kinderen

Wil je de toestemming van je kind intrekken? Vul dan het (online) formulier in, print deze en geef de brief af bij je zorgaanbieder om de toestemming in te laten trekken. Overigens staan in het LSP zelf geen medische gegevens. Deze blijven opgeslagen in het systeem van je huisarts en apotheek.

Houd er wel rekening mee dat bij het intrekken van je toestemming je gegevens in geval van nood ook niet voor de zorgaanbieders beschikbaar zijn.