WhatsApp in de Zorg

Hoe gek het ook klinkt: een (tekst)bericht versturen via WhatsApp is veiliger dan via een gewone, onbeveiligde e-mail, omdat de inhoud van de berichten is versleuteld (end-to-end-encryptie). Meer over veilig e-mailen vind je op de pagina E-mail: om bijzondere/ gevoelige persoonsgegevens te delen.

Dat betekent echter niet dat we aanraden om in de zorg WhatsApp te gebruiken. Ondanks dat de berichten door middel van de end-to-end encryptie uitsluitend zijn te lezen voor de zender en ontvanger van het bericht, is de broncode van WhatsApp nooit beschikbaar gesteld. Dat betekent dat onafhankelijke partijen WhatsApp niet kunnen beoordelen op de aanwezigheid van fouten (bijvoorbeeld slechte beveiligingsmaatregelen).

Wanneer je gegevens van patiƫnten gaat uitwisselen, dan moet je ervan bewust zijn dat je bijzondere persoonsgegevens uitwisselt. Daarnaast vallen deze gegevens onder het medisch beroepsgeheim. Daarom is het belangrijk om deze gegevens en de elektronische communicatie ervan goed te beveiligen

Intussen zijn er verschillende initiatieven die specifiek voor de gezondheidszorg veilige mogelijkheden bieden om mee te communiceren. Denk hierbij aan Siilo, KPN Zorg messenger en Alterdesk. Weet je niet zeker of een applicatie aan de juiste standaarden voldoet, vraag dan aan de leverancier of de leverancier voldoet aan de geldende normen en standaarden. Voorbeelden van geldende normen zijn de NEN 7510, NEN 7512 en NEN 7513.