Als zorgprofessional ontvang ik regelmatig informatieverzoeken, onder meer van medisch adviseurs van letselschade deskundigen. Soms zijn deze verzoeken niet ondertekend of opgesteld door een arts, maar door een secretaresse. Zo is het onduidelijk of een medisch adviseur de aanvraag doet en zo ja, wie. In die gevallen verzoek ik om meer informatie, maar krijg ik vaak telefonisch geen gehoor of schriftelijk geen reactie. Hoe moet ik met dergelijke verzoeken omgaan?
Het delen van een medische gegevens mag alleen als cliënt/patiënt daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. In de praktijk komt het vaak voor dat administratief medewerkers de gegevens namens de medisch adviseur opvragen. Ook administratief medewerkers zijn verbonden aan het medisch beroepsgeheim van de medisch adviseur, dit wordt het afgeleid beroepsgeheim genoemd. Als er wordt getwijfeld aan de administratief medewerker is het advies om rechtsstreeks contact op te nemen met de medisch adviseur. Heb je als behandeld arts twijfels over de verstrekking van de gevraagde informatie? Neem contact op met de patiënt om af te stemmen met wie welke informatie mag worden gedeeld.
Na toestemming van de cliënt is het toegestaan om het dossier te delen met de medisch adviseur. Dit kan per post of via beveiligde mail.
Het is ook mogelijk om het dossier door de client zelf op te laten halen. Vervolgens kan de client het dossier zelf afgeven bij de medisch adviseur.